sobota, 31 maja 2014

Botwinka


Skoro wiosna w pełni, to w naszym jadłospisie nie może zabraknąć botwinki. Zupa jest, co tu dużo mówić, po prostu przepyszna. Z ugotowanym na twardo jajkiem i posiekaną pietruszką wygląda przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej! Sprawdźcie sami! 

Składniki:
  • 0,5 kg botwinki (razem z buraczkami) 
  • 2 litry wywaru rosołowego 
  • pieprz, sól
  • sok z cytryny lub ocet -(2 łyżki)
  • łyżka mąki wymieszana z odrobiną wody
  • 200 ml śmietany 18%
  • jajka (standardowo jedno na porcję)
  • posiekana pietruszka

Botwinkę wraz z buraczkami siekamy i zagotowujemy w bulionie. Gotujemy do miękkości. Śmietanę mieszamy wraz z łyżką mąki i odrobiną wody, wlewamy do botwiny i zagotowujemy cały czas mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny ./ ocet i przyprawy do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekaną pietruszką. Smacznego! 





3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. i jeszcze chłodnik! :)

      Usuń
    2. Ale mi się teraz smaczek zrobił!
      To będzie jutro moje pierwsze danie obiadowe :)
      Jak miło odwiedzić osoby z zamiłowaniem takim jak ja!
      U mnie dopiero początki ale może uda mi się uzyskać choć trochę cudnego efektu jak tutaj:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...