Skoro wiosna w pełni, to w naszym jadłospisie nie może zabraknąć botwinki. Zupa jest, co tu dużo mówić, po prostu przepyszna. Z ugotowanym na twardo jajkiem i posiekaną pietruszką wygląda przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej! Sprawdźcie sami!
Składniki:
- 0,5 kg botwinki (razem z buraczkami)
- 2 litry wywaru rosołowego
- pieprz, sól
- sok z cytryny lub ocet -(2 łyżki)
- łyżka mąki wymieszana z odrobiną wody
- 200 ml śmietany 18%
- jajka (standardowo jedno na porcję)
- posiekana pietruszka
Botwinkę wraz z buraczkami siekamy i zagotowujemy w bulionie. Gotujemy do miękkości. Śmietanę mieszamy wraz z łyżką mąki i odrobiną wody, wlewamy do botwiny i zagotowujemy cały czas mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny ./ ocet i przyprawy do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekaną pietruszką. Smacznego!
najlepsza zupa na lato:)
OdpowiedzUsuńi jeszcze chłodnik! :)
UsuńAle mi się teraz smaczek zrobił!
UsuńTo będzie jutro moje pierwsze danie obiadowe :)
Jak miło odwiedzić osoby z zamiłowaniem takim jak ja!
U mnie dopiero początki ale może uda mi się uzyskać choć trochę cudnego efektu jak tutaj:)