poniedziałek, 14 maja 2012

Zielone szparagi w orientalnym stylu

Nareszcie! Rozpoczął się sezon na szparagi :) Lubię tylko zielone, białymi nie gardzę, ale zielone to moje ulubione. Tak naprawdę jest to jeden i ten sam gatunek, różnią się tylko sposobem uprawy - białe rosną przysypane w całości ziemią, zielone wyrastają ponad grunt.
Najłatwiej ugotować szparagi al dente w osolonej wodzie i mamy gotowe danie. Czasami warto się trochę wysilić, bo to świetne warzywo można przygotować na bardzo wiele sposobów. Dziś proponujemy Wam zielone szparagi w orientalnym stylu. Chrupiące, lekko ostre, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki na 2 porcje:
  • pęczek zielonych szparagów
  • szalotka lub dymka
  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chilli (bez pestek!) 
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • czarny sezam do posypana
na sos:
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

  1. Szparag myjemy, odcinamy zdrewniałe końce. Całe kroimy ukośnie na 2-3 cm kawałki. Szalotkę i czosnek drobno kroimy, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, papryczkę kroimy na drobne kawałki/paski.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy czosnek, cebulę, imbir i paprykę, smażymy około pół minuty ciągle mieszając. Dodajemy szparagi i smażymy nadal mieszając.
  3. Składniki na sos łączymy i gdy szparagi zmiękną, wlewamy sos na patelnie. Doprowadzamy do zagotowania, odparowujemy sos, by zgęstniał, doprawiamy do smaku. Podajemy posypane sezamem.
Przepis oryginalny autorstwa Agnieszki Kręglickiej pochodzi z dodatku Gazety Wyborczej "Palce lizać".
    Smacznego!






 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...