Nareszcie! Rozpoczął się sezon na szparagi :) Lubię tylko zielone, białymi nie gardzę, ale zielone to moje ulubione. Tak naprawdę jest to jeden i ten sam gatunek, różnią się tylko sposobem uprawy - białe rosną przysypane w całości ziemią, zielone wyrastają ponad grunt.
Najłatwiej ugotować szparagi al dente w osolonej wodzie i mamy gotowe danie. Czasami warto się trochę wysilić, bo to świetne warzywo można przygotować na bardzo wiele sposobów. Dziś proponujemy Wam zielone szparagi w orientalnym stylu. Chrupiące, lekko ostre, łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki na 2 porcje:
- pęczek zielonych szparagów
- szalotka lub dymka
- 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
- ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chilli (bez pestek!)
- olej roślinny do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- czarny sezam do posypana
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Szparag myjemy, odcinamy zdrewniałe końce. Całe kroimy ukośnie na 2-3 cm kawałki. Szalotkę i czosnek drobno kroimy, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, papryczkę kroimy na drobne kawałki/paski.
- Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy czosnek, cebulę, imbir i paprykę, smażymy około pół minuty ciągle mieszając. Dodajemy szparagi i smażymy nadal mieszając.
- Składniki na sos łączymy i gdy szparagi zmiękną, wlewamy sos na patelnie. Doprowadzamy do zagotowania, odparowujemy sos, by zgęstniał, doprawiamy do smaku. Podajemy posypane sezamem.
-
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz