Macie ochotę na coś bardzo pomidorowego?Ja zawsze. W prawdzie sezon na najlepsze pomidory jeszcze przed nami, ale mam propozycję na pyszną tartę. Bardzo pomidorowa i syta. Z dodatkiem cebuli i czosnku, ulubionego sera i salami. Łatwa w wykonaniu, świetna na obiad czy kolację. Oczywiście przepis może stanowić bazę do Waszych własnych pomidorowych wariacji.
Składniki na tartę o średnicy 29 cm
- ciasto kruche/ półkruche - np. z przepisu na Wiosenną tartę z cukinią
- świeże pomidory bez skórki - około 5 średniej wielkości
- 1 ser mozzarella lub 1 camembert
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- salami - ilość według uznania
- kwaśna śmietana 18% - ok 150-200 g
- 1 jajko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- Pomidory kroimy w plastry lub ósemki, cebulę w piórka. Ser kroimy w cienkie plastry, czosnek siekamy.
- Formę do tarty wykładamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut by się podpiekło.
- Na podpieczone ciasto równomiernie wykładamy salami, cebulę i czosnek, na koniec pomidory. Śmietanę łączymy z jajkiem, koncentratem, solą i pieprzem. Masę jajeczno-śmietanową wlewamy na ułożone nadzienie, na całość kładziemy pokrojony ser. Tartę ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy ok15-20 min w 170 stopniach C (ser musi się roztopić i nabrać złotego koloru).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz