Pomysł na szybki i pyszny obiad w sezonie szparagowym? Oczywiście, że szparagi! Zielone. Dlaczego? Są pyszne, ich przygotowanie trwa chwile, a ponadto ich rozkosznie zielony kolor w połączeniu z sadzonym jajkiem miło cieszy oko! Na zdrowie!
Potrzebujemy:
- pęczek zielonych szparagów
- cebulkę dymkę
- jajka (tyle ile chcemy zjeść)
- pieprz i sól
- masło do smażenia
Wykonanie:
Szparagi myjemy, łamiemy końcówki (zielone szparagi wystarczy złamać, łyko oddzieli się samo). Na patelni rozpuszczamy masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szparagi. Smażymy je około 5-7 min. Pod koniec smażenia wrzucamy poszatkowaną cebulkę dymkę, posypujemy solą i pieprzem. Jemy z sadzonymi jajkami. Jajka możemy posypać świeżym szczypiorkiem. Równie dobrze smażone zielone szparagi smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Pyszne. Właśnie zjedliśmy.
OdpowiedzUsuń