poniedziałek, 21 maja 2012

Smażone, zielone szparagi


Pomysł na szybki i pyszny obiad w sezonie szparagowym? Oczywiście, że szparagi! Zielone. Dlaczego? Są pyszne, ich przygotowanie trwa chwile, a ponadto ich rozkosznie zielony kolor w połączeniu z sadzonym jajkiem miło cieszy oko! Na zdrowie!


Potrzebujemy:

  • pęczek zielonych szparagów
  • cebulkę dymkę
  • jajka (tyle ile chcemy zjeść)
  • pieprz i sól
  • masło do smażenia


Wykonanie:

Szparagi myjemy, łamiemy końcówki (zielone szparagi wystarczy złamać, łyko oddzieli się samo). Na patelni rozpuszczamy masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szparagi. Smażymy je około 5-7 min. Pod koniec smażenia wrzucamy poszatkowaną cebulkę dymkę, posypujemy solą i pieprzem. Jemy z sadzonymi jajkami. Jajka możemy posypać świeżym szczypiorkiem. Równie dobrze smażone zielone szparagi smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem. 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...