Jak już pewnie zauważyliście, cukinia to jedno z naszych ulubionych warzyw :) Można ją przyrządzić na wiele sposobów, zwykle szybko i zawsze bardzo smacznie. Cukinia nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, ale jest niskokaloryczna i świetnie smakuje.
Dzisiejsza propozycja to tarta z cukinią na półkruchym cieście. Łatwa i szybka w wykonaniu, w wiosennym kolorze. Myślę, że będzie Wam smakować :)
Składniki na tartę o średnicy 29 cm:
- 300 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki wody
- 2-3 łyżki jogurty naturalnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy - niekoniecznie, dodałam by "podkręcić" kolor
- 250 g młodej cukinii pokrojonej w talarki
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa/olej do smażenia
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz, ostra papryka - do smaku
- 1 jajko
- 150 ml śmietany 18% lub 30 %
- 100-150 g startego żółtego sera
- * kilka suszonych pomidorów z zalewy - dla amatorów intensywnego smaku :)
- Robimy ciasto zagniatając mąkę z żółtkiem, masłem, solą, kurkumą, wodą i jogurtem. Wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne. Zawijamy w folie i wkładamy na 30 min do lodówki, by odpoczęło.
- Cukinię podsmażamy na oliwie z czosnkiem i przyprawami. Smażymy chwilę, na koniec dodajemy świeżą bazylię.
- Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser.
- Formę wykładamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem, wykładamy papierem do pieczenia z obciążeniem (ryż lub fasola) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp ok 180 stopni C. Pieczemy ok. 10 min.
- Na podpieczony spód nakładamy cukinie ( * pomidory z zalewy), wyrównujemy, całość polewamy masą serowo- jajeczną. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min, do zrumienienia wierzchu. Podajemy gorącą.
Wyglada bardzo, ale to bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy!
UsuńTakie tarty uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńcieszymy się, że trafiłyśmy w gust :) mamy nadzieję, że nie ostatni raz:)
Usuń