czwartek, 29 marca 2012

Jajka faszerowane

Z całą pewnością nikt z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez jajek. One same towarzyszą nam od początku istnienia. W dalszym ciągu nie rozwiązany pozostaje spór co do tego, czy pierwsze było jajko, czy kura? Jajka stanowią podstawę wielu dań jak i wypieków, co oznacza, że towarzyszą nam każdego dnia. Spożywane w odpowiedniej ilości są dla nas zdrowe, a te pochodzące od kur z wolnego wybiegu zawierają najwięcej wartości odżywczych. Jajko to symbol życia, dlatego jest ono nieodzownym elementem Wielkanocy. 

Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek. My proponujemy Wam, abyście ugotowali je na twardo, wydrążyli żółtka, a białko nafaszerowali. Aby jajka nie były monotonne 


Potrzebujemy:
  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • garść kaparów
  • świeży szczypiorek
  • świeży koperek
  • cienkie plastry wędzonego boczku
  • 4 rzodkiewki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • pieprz i sól
  • odrobina papryczki chilli 



Baza:
Na początku przygotowujemy bazę, z której przygotujemy dwa farsze. Ugotowane na twardo jajka studzimy, obieramy ze skorupki i przecinamy wzdłuż, wydrążamy żółtko.
Do rozdrobnionego żółtka dodajemy majonez, koperek, pieprz, sól i papryczkę chilli.
Tak przygotowaną pastę dzielimy na dwie części.

Farsz z musztardą francuską i kaparami:
Do przygotowanej pasty dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, posiekane kapary oraz szczypiorek. Wszystko razem mieszamy i nadziewamy połowę jajek.

Farsz z boczkiem, rzodkiewką i papryką:
Do przygotowanej pasty dodajemy posiekaną rzodkiewkę i paprykę oraz drobno pokrojony wędzony boczek. Wszystko łączymy i nadziewamy farszem pozostałe jajka.

Podajemy na zielonym półmisku dekorując rzodkiewką i koperkiem. Smacznego! :) 




1 komentarz:

  1. Świetne zdjęcia, bardzo wiosenne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...