środa, 28 marca 2012

Wiosenna tarta z cukinią

Jak już pewnie zauważyliście, cukinia to jedno z naszych ulubionych warzyw :) Można ją przyrządzić na wiele sposobów, zwykle szybko i zawsze bardzo smacznie. Cukinia nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, ale jest niskokaloryczna i świetnie smakuje.
Dzisiejsza propozycja to tarta z cukinią na półkruchym cieście. Łatwa i szybka w wykonaniu, w wiosennym kolorze. Myślę, że będzie Wam smakować :)

Składniki na tartę o średnicy 29 cm:
  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki wody
  • 2-3 łyżki jogurty naturalnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy - niekoniecznie, dodałam by "podkręcić" kolor
nadzienie:
  • 250 g młodej cukinii pokrojonej w talarki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa/olej do smażenia
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz, ostra papryka - do smaku
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietany 18% lub 30 %
  • 100-150 g startego żółtego sera
  • * kilka suszonych pomidorów z zalewy - dla amatorów intensywnego smaku :)


  1. Robimy ciasto zagniatając mąkę z żółtkiem, masłem, solą, kurkumą, wodą i jogurtem. Wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne. Zawijamy w folie i wkładamy na 30 min do lodówki, by odpoczęło.
  2. Cukinię podsmażamy na oliwie z czosnkiem i przyprawami. Smażymy chwilę, na koniec dodajemy świeżą bazylię.
  3. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser.
  4. Formę wykładamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem, wykładamy papierem do pieczenia z obciążeniem (ryż lub fasola) i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp ok 180 stopni C. Pieczemy ok. 10 min.
  5. Na podpieczony spód nakładamy cukinie ( * pomidory z zalewy), wyrównujemy, całość polewamy masą serowo- jajeczną. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min, do zrumienienia wierzchu. Podajemy gorącą.
Smacznego !



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...