Risotto to świetny pomysł na obiad. Po pierwsze: w miarę szybko, po drugie: nie wymaga wielu składników, a po trzecie: na koniec do zmywania mamy jedną patelnie.
Risotto pochodzi z Włoch, prawdopodobnie recepturę przywiózł z Chin Marco Polo. Jest kilka klasycznych przepisów, ale generalnie chodzi o gatunek ryżu, który smażymy z tłuszczem, a następnie gotujemy z winem i bulionem. Dzięki temu doskonale wchłania on smak i aromat pozostałych składników. Dziś mamy dla Was prosty przepis na risotto z tego co zwykle mamy w lodówce - czyli drobiu i warzyw. Smacznego!
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto - świetnie sprawdzi się ryż Arborio firmy "Halina"
- 1-2 piersi z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1/2 pora
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- kurkuma lub szafran dla uzyskania koloru - można pominąć
- płaska łyżka masła
- kilka łyżek parmezanu
- sól, pieprz
- Warzywa i mięso pokroić drobno, podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Wsypujemy ryż i smażymy dalej, aż do zeszklenia się ryżu, cały czas mieszając.
- Zmniejszamy ogień, następnie wlewamy wino, nadal dość często mieszamy,aż wino lekko wyparuje, następnie wlewamy część bulionu, a gdy ryż wchłonie płyn dolewamy resztę, cały czas mieszając.
- Do prawie już miękkiego ryżu (czyli mniej więcej po upływie 15-20 minut) dodajemy masło, parmezan, doprawiamy solą, pieprzem (i kurkumą), na koniec posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
kocham risotto, ostatnio często przyrządzam:)twoje wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam Ci klasyczny sposób przygotowania czyli dodawanie bulionu do ryżu w niewielkich porcjach, po chochelce. Naprawdę jest duża różnica :) Warto spróbować :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za cenną wskazówkę :)
Usuń