wtorek, 4 czerwca 2013

Risotto z kurczakiem i warzywami


Risotto to świetny pomysł na obiad. Po pierwsze: w miarę szybko, po drugie: nie wymaga wielu składników, a po trzecie: na koniec do zmywania mamy jedną patelnie.
Risotto pochodzi z Włoch, prawdopodobnie recepturę przywiózł z Chin Marco Polo. Jest kilka klasycznych przepisów, ale generalnie chodzi o gatunek ryżu, który smażymy z tłuszczem, a następnie gotujemy z winem i bulionem. Dzięki temu doskonale wchłania on smak i aromat pozostałych składników. Dziś mamy dla Was prosty przepis na risotto z tego co zwykle mamy w lodówce - czyli drobiu i warzyw. Smacznego!




Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto - świetnie sprawdzi się ryż Arborio firmy "Halina"
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 pora
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • kurkuma lub szafran dla uzyskania koloru - można pominąć
  • płaska łyżka masła
  • kilka łyżek parmezanu
  • sól, pieprz

  1. Warzywa i mięso pokroić drobno, podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Wsypujemy ryż i smażymy dalej, aż do zeszklenia się ryżu, cały czas mieszając.
  2. Zmniejszamy ogień, następnie wlewamy wino, nadal dość często mieszamy,aż wino lekko wyparuje, następnie wlewamy część bulionu, a gdy ryż wchłonie płyn dolewamy resztę, cały czas mieszając. 
  3. Do prawie już miękkiego ryżu (czyli mniej więcej po upływie 15-20 minut) dodajemy masło, parmezan, doprawiamy solą, pieprzem (i kurkumą), na koniec posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. kocham risotto, ostatnio często przyrządzam:)twoje wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie polecam Ci klasyczny sposób przygotowania czyli dodawanie bulionu do ryżu w niewielkich porcjach, po chochelce. Naprawdę jest duża różnica :) Warto spróbować :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...