Nie macie dość szparagów? Sezon na nie powoli się kończy, dlatego warto korzystać do woli!
Składniki na ok 4 porcje:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 250-300 g świeżego łososia
- 1/2 pora
- 1 cebulka dymka
- suszone pomidory z oliwy pokrojone na mniejsze kawałki - według uznania
- 3 woreczki ryżu
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- sok z cytryny do smaku
- W osolonej wodzie gotujemy ryż, gotowy odcedzamy i odstawiamy.
- Umyte szparagi kroimy w grube talarki, cebulkę i pora kroimy dość drobno. Umyty i osuszony filet łososia, pozbawiony już skóry, kroimy w grubą kostkę/większe kawałki.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Często mieszamy, nie powinny się przypalić. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy szparagi lekko miękną dodajemy rybę i suszone pomidory. Chwile smażymy, aż do połączenia się smaków.
- Przed podaniem dodajemy ryż, smażymy parę minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy od razu skropiony odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz