wtorek, 18 czerwca 2013

Ryż z łososiem i zielonymi szparagami



Nie macie dość szparagów? Sezon na nie powoli się kończy, dlatego warto korzystać do woli!
Dziś propozycja dania a'la risotto - czyli ryżu ze szparagami, łososiem, z dodatkiem suszonych pomidorów w oliwie. Danie szybkie i smaczne. 

Składniki na ok 4 porcje:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 250-300 g świeżego łososia
  • 1/2 pora
  • 1 cebulka dymka
  • suszone pomidory z oliwy pokrojone na mniejsze kawałki - według uznania
  • 3 woreczki ryżu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny do smaku
  1. W osolonej wodzie gotujemy ryż, gotowy odcedzamy i odstawiamy.
  2. Umyte szparagi kroimy w grube talarki, cebulkę i pora kroimy dość drobno. Umyty i osuszony filet łososia, pozbawiony już skóry, kroimy w grubą kostkę/większe kawałki.
  3. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Często mieszamy, nie powinny się przypalić. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy szparagi lekko miękną dodajemy rybę i suszone pomidory. Chwile smażymy, aż do połączenia się smaków.
  4. Przed podaniem dodajemy ryż, smażymy parę minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy od razu skropiony odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...