Jedliście już francuskie tosty? Banalnie prosty pomysł, a taki smak!
Robiłyśmy je już z różnego rodzaju pieczywa: chleba zwykłego, tostowego, chałki, bułki i najlepiej sprawdza się bułka lub chałka pokrojone w grubsze kromki. I co ważne - najlepiej wykorzystać pieczywo, które kupiliśmy dzień, dwa wcześniej. Suche wchłonie więcej jajeczno-mlecznej masy i nie rozpadnie się podczas smażenia.
Podobno tosty znane już były w średniowieczu i nazywane daniem dla ubogich rycerzy, ze względu na to że robione były z czerstwego chleba maczanego w mleku.
Nam francuskie tosty najbardziej smakują z cynamonem i miodem, ale świetne są też z sezonowymi owocami lub kwaskowatymi konfiturami.
Składniki na 2 porcje:
- 2 czerstwe bułki lub chałka
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka masła
- 3-5 łyżek mleka (ewentualnie słodkiej śmietany)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- cynamon (koniecznie :) ), cukier puder, miód, syrop klonowy, konfitura, owoce - co kto lubi najbardziej!
- Pieczywo kroimy w grubsze kromki. Jajko roztrzepujemy z mlekiem (śmietaną) i ekstraktem. Porcje bułki maczamy w mieszance - zanurzamy na minutę, dwie, by dobrze wchłonęły płyn.
- Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy tosty na złoty kolor. Przed podaniem odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
- Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuń