niedziela, 8 września 2013

Konfitura z gruszek


Pr

Przyszedł czas na gruszki! Jeśli jesteś łasuchem to koniecznie ich spróbuj, gdyż są to jedne z najsłodszych owoców. Dodatkowo owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B. Zjedzcie je, zwłaszcza teraz gdy lato ma się ku końcowi, gdyż zawarte w gruszkach antyoksydanty wzmacniają odporność i chronią przed stanami zapalnymi, a także poprawiają wygląd skóry :).  
Z gruszek możemy wyczarować mnóstwo pysznych smakołyków. Tarta z gruszkami, kanapka z serem kozim, rukolą i gruszką, oblana miodem lipowym czy też przepyszną konfiturę. Podczas Pikniku Wielkopolskich Blogerów Kulinarnych, miałyśmy okazję poczęstować uczestników grzankami z camembertem właśnie z konfiturą z gruszek. Dziś wracamy do przepisu i dzielimy się nim z Wami! 

Potrzebujemy:
  • 2 kg gruszek
  • laska wanilii
  • 400 g cukru
  • 1 cytryna
  • 40 g masła


Wykonanie:
Gruszki myjemy, połowę z nich obieramy, drugą połowę kroimy wraz ze skórką, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na dużą kostkę. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy ją z soku i dodajemy do gruszek. W garnku, na wolnym ogniu, karmelizujemy cukier. Gdy zrobi się lekki karmel dodajemy masło oraz miąższ z laski wanilii. Wkładamy do całości gruszki i smażymy na wolnym ogniu podobnie jak konfiturę. Energicznie mieszamy, aby owoce się nie przypaliły. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i gotowe :) 

Konfitura smakuje wyśmienicie na grzance z camembertem, posypana odrobiną tymianku.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam gruszki.
    Wspaniałe i pyszne owoce.
    Na tę konfiturę skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z połową nie obranych gruszek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także je kroimy i dodajemy do konfitury. Te ze skórką tak szybko się nie rozpadną :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...