Sezon na figi właśnie trwa! Owoc ten staje się w Polsce coraz bardziej popularny i nie ma się co dziwić. Pomysłów na potrawy z figą jest wiele - zarówno na słodko jak i w wytrawnej wersji. My przyrządzałyśmy je już na słono, dziś przyszedł czas na słodką propozycję.
Połączenie fig i mascarpone nie jest być może zbyt oryginalne, ale na pewno smaczne.
Delikatny serek i wyrazista, słodka figa. Macie ochotę spróbować?
- 450 g serka mascarpone
- 1 żółtko
- 2 białka
- 5-7 świeżych, dojrzałych fig
- cukier do smaku
na ciasto:
- ok. 2 szklanki mąki
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- Jako pierwsze robimy kruche ciasto - wszystko razem łączymy, wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut by odpoczęło. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę/formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Białka ubijamy na sztywno. Serek ubijamy z żółtkiem i łyżeczką cukru - krótko, aż się połączą. Następnie delikatnie, za pomocą łyżki łączymy serek z ubitymi białkami.
- Figi myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości +/-3 mm. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, układamy na niej plastry fig. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 170-180 stopni C. Pieczemy 30-35 minut, aż wierzch będzie złoty, a masa serowa ścięta na środku (łatwo to sprawdzić, wystarczy lekko poruszać formą). Podajemy po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Fantastyczna!!! :)
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wygląda:) pożeram samym wzrokiem!
OdpowiedzUsuńhehehe:) nie ma co pożerać wzrokiem, trzeba upiec i spróbować!
Usuńwygląda bardzo zachęcajaco,musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńcieszymy się, ze "wpadła w oko" :) i polecamy !
UsuńSuper pomysł. Biegnę po figi do sklepu.
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację :)
Cieszymy się bardzo, że udało nam się Ciebie zainspirować :)
Usuń