Gruszki nadal popularne w naszej kuchni. Dzisiaj dla odmiany w postaci tarty. Tarta ta powstała na spodzie, który możecie dowolnie wypełniać słodkim nadzieniem - zapewniamy Was, że zawsze wyjdzie. Przyprawcie gruszki wanilią, cynamonem i skórką z cytryny a Wasze podniebienia będą zadowolone :).
Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 3 łyżki zimnej wody
dodatkowo na spód ciasta: 3 łyżki mąki i 1 łyżka cukru
Nadzienie:
- 6 gruszek
- 2 łyżki cukru
- wanilia, cynamon (do smaku)
- skórka i sok z połowy cytryny
- garść płatków migdałów
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, dodajemy pokrojone w małe kostki zimne masło, wodę i wszystko szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy i schładzamy, minimum 30 minut. Gruszki myjemy, pozostawiamy skórkę, kroimy je na 4 części usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę tniemy na 3 paski. Do pokrojonych gruszek dodajemy cukier, sok i skórkę z połowy cytryny, wanilię oraz cynamon. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Mąkę mieszamy z cukrem i wysypujemy na spód ciasta. Układamy gruszki, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 min. w 180 stopniach, aż ciasto z góry się zarumieni.
ale bym zjadła do kawy taką:) mniam:)
OdpowiedzUsuńOch, gruszki i migdały to naprawdę cudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuń