sobota, 8 lutego 2014

Kurczak słodko-ostry



Po przerwie w blogowaniu, spowodowanej chronicznym brakiem czasu, wracamy do gotowania i blogowania!

Za oknami już prawie przedwiośnie, przynajmniej tak to na razie wygląda. Oby zima dała już sobie spokój... Przy pięknym weekendzie zachęcamy Was do przygotowania pysznego dania z kurczaka. Miód, musztarda, ostra papryka, trochę czasu na marynowanie i gotowe.
Wykorzystałyśmy filet z kurczaka, ale świetnie sprawdzą się też skrzydełka. Przepis do sprawdzenia także latem, na grillu. Póki co, przygotujecie je w piekarniku :) 


Składniki na danie dla 4 osób:


  • ok. 1,2 kg piersi z kurczaka (lub mniej więcej 1,5 kg skrzydełek)
  • 2-3 łyżki musztardy (miodowej lub delikatesowej)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 -4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • ostra papryka do smaku


  1. Filety z kurczaka kroimy na ok. 1,5 cm plastry, większe kawałki. Jeżeli wolicie skrzydełka: końcówkę każdego skrzydełka odcinamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Miód, musztardę, ketchup, koncentrat, olej i majonez mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą, doprawiamy przyprawami i papryką, aż osiągniemy pożądaną ostrość.
  3. Zalewamy marynatą mięso, dokładnie, żeby przykryła wszystkie kawałki. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Piekarnik nastawiamy na 180-190 stopni C. Wlewamy całość do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok 30-40 minut, przewracając kawałki mięsa co jakiś czas na drugą stronę, by równo się przypiekły. 
  5. Podajemy z ryżem i ulubionymi dodatkami

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...