Po przerwie w blogowaniu, spowodowanej chronicznym brakiem czasu, wracamy do gotowania i blogowania!
Za oknami już prawie przedwiośnie, przynajmniej tak to na razie wygląda. Oby zima dała już sobie spokój... Przy pięknym weekendzie zachęcamy Was do przygotowania pysznego dania z kurczaka. Miód, musztarda, ostra papryka, trochę czasu na marynowanie i gotowe.
Wykorzystałyśmy filet z kurczaka, ale świetnie sprawdzą się też skrzydełka. Przepis do sprawdzenia także latem, na grillu. Póki co, przygotujecie je w piekarniku :)
Składniki na danie dla 4 osób:
- ok. 1,2 kg piersi z kurczaka (lub mniej więcej 1,5 kg skrzydełek)
- 2-3 łyżki musztardy (miodowej lub delikatesowej)
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 -4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- ostra papryka do smaku
- Filety z kurczaka kroimy na ok. 1,5 cm plastry, większe kawałki. Jeżeli wolicie skrzydełka: końcówkę każdego skrzydełka odcinamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
- Miód, musztardę, ketchup, koncentrat, olej i majonez mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą, doprawiamy przyprawami i papryką, aż osiągniemy pożądaną ostrość.
- Zalewamy marynatą mięso, dokładnie, żeby przykryła wszystkie kawałki. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Piekarnik nastawiamy na 180-190 stopni C. Wlewamy całość do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok 30-40 minut, przewracając kawałki mięsa co jakiś czas na drugą stronę, by równo się przypiekły.
- Podajemy z ryżem i ulubionymi dodatkami
Smacznego!
takiego kurczaka lubię:)
OdpowiedzUsuń