Podczas Wielkanocnego śniadania zjadacie żurek, czy biały barszcz? A może zupę chrzanową? Trzecia opcja jest zdecydowanie najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu. Aby zachować charakter Wielkanocnego barszczu możemy także dorzucić do kremu kiełbasę, szynkę, boczek. My wrzuciłyśmy chipsy z szynki prosciutto. To co może w tym roku podacie krem chrzanowy?
Składniki:
- pół słoiczka tartego chrzanu
- 1,5 l wywaru z rosołu
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 20 cm kawałek pora
- ziele angielskie, liść laurowy
- pieprz, sól
- sok z połowy cytryny
- śmietanka do zabielenia kremu
- kilka plastrów szynki prosciutto
Do wywaru wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i pokrojone w kostkę warzywa. czosnek i gotujemy. Gdy zmiękną wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie a całość miksujemy. Dodajemy chrzan, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i dolewamy śmietankę.
Z szynki robimy chipsy - na patelni, albo w piekarniku i podajemy je razem z kremem chrzanowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz