Macie już wielkanocne menu? Dziś kolejna świąteczna propozycja. Jak Wielkanoc, to jajka. A jak jajka - to faszerowane. Tym razem tuńczykiem. Połączenie smaczne i efektowne (te kolory!). Skusicie się?
Składniki:- 6-7 jajek
- 1/2 średniego zielonego ogórka
- mała czerwona cebula
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym/wodzie
- skórka z 1 cytryny
- 1-1,5 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy i dzielimy na pół. Wyjmujemy żółtka.Tuńczyka odcedzamy z wody/sosu.
- Ogórka obieramy, kroimy w plastry, odcinamy część z pestkami - kroimy bardzo drobno tylko zieloną część. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Rybę rozdrabniamy. Ścieramy skórkę z cytryny.
- Jedną trzecią żółtek, mniej więcej, siekamy drobno i łączymy z majonezem, mieszamy dokładnie. Dodajemy cebulę i ogórka, skórkę z cytryny i tuńczyka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
- Napełniamy farszem jajka, dekorujemy.
Smacznego!
Uwielbiam tuńczyka, pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy! :) Pozdrawiamy!
Usuń