Święta Wielkanocne bez majonezu? Nie ma mowy! Zjadane w Wielkanoc jajka z majonezem smakują wyjątkowo, zwłaszcza jeśli majonez zrobiliśmy sami. Przygotowanie majonezu jest banalnie łatwe, zwłaszcza jeśli macie blender. Uwierzcie nam na słowo, jak zasmakujecie w domowym majonezie, często będziecie do niego wracać.
Składniki:
- 2 całe jajka
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka musztardy (jaką lubicie)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
Do naszych wersji smakowych
- posiekana suszona żurawina
- posiekana pietruszka
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia. Wprowadzamy blender i na średnich obrotach mieszamy ze sobą wszystko około 30 sek, a następnie podnosimy powoli blender w górę. Możecie jeszcze doprawić do smaku solą / pieprzem, jak lubicie :)
Majonez gotowy! Prawda, że proste?
Nasz majonez podzieliłyśmy na trzy porcje i zrobiłyśmy różne warianty - czysty, ziołowy z pietruszką i na słodko z żurawiną.
To jak, zrobicie własny majonez?
nie ma jak domowy-najlepszy!:D
OdpowiedzUsuńprawda? Zrobisz raz i powracasz do niego i powracasz... ;)
UsuńOd dzisiaj tylko domowy majonez!
OdpowiedzUsuń