Świąteczna klasyka, czyli pascha, która jest jedną z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Przygotowujemy ją na bazie twarogu, śmietany, masła, żółtek, cukru, wanilii oraz bakalii. Pascha, którą zrobiłyśmy, jest naszym debiutem. Bałyśmy się, że nie wyjdzie, ale się udała. Proponujemy Wam wersję z żurawiną i migdałami. Z proporcji, którą Wam podajemy zrobicie 0,5 kg paschę. Biorąc pod uwagę, że w Święta Wielkanocne czekają na nas babki i serniki, mniejsza pascha jest rozsądnym wyborem :)
Potrzebujemy:
0,5 kg dwa razy zmielonego twarogu
4 żółtka
0,5 szklanki śmietanki 30%
10 dag masła
120 gram cukru pudru
pół szklanki posiekanej żurawiny
pół szklanki płatków migdałów
miąższ z laski wanilii lub łyżka koncentratu waniliowego
Do miski miksera wrzucamy żółtka, cukier i ucieramy je na jasną i puszystą masę. Gdy już ją otrzymamy dodajemy śmietanę i nadal ucieramy. Otrzymaną masę musimy przelać do garnka, postawić na palnik i podgrzewać ją. Mieszamy cały czas. Masa lekko zgęstnieje, przed momentem wrzenia zdejmujemy z ognia.
Masę przekładamy do miksera, dodajemy twaróg, miękkie masło, wanilię lub pastę waniliową i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładką masę. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy.
Na metalowe sito o małych oczkach wykładamy gazę a na nią masę twarogową, lekko ją dociskamy i przykrywamy gazą, warto także obciążyć masę talerzykiem. Sitko nakładamy na miskę, aby serwatka mogła swobodnie spłynąć. Pascha powinna stać w lodówce cała noc, aby stężeć. Następnego dnia wykładamy ją z formy, dekorujemy i podajemy :)
jeszcze nigdy je próbowałam paschy,w ogóle u mnie w domu nigdy nie była przygotowywana. Wygląda super,apetycznie,będę musiała spróbować ją zrobić
OdpowiedzUsuńTo był nasz debiut :) Wyszło i smakowało! Polecamy! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paschę! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy! My także stałyśmy się fankami! :)
Usuń