Sałata Cezar (czy też Cezara) to pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która sprawdzi się zarówno jako lunch czy kolacja. Prezentujemy jej najprostszą wersję (czyli bez dodatku grillowanego kurczaka), która często gości na naszych stołach. Wystarczy sałata (generalnie powinna to być sałata rzymska, ale nie zawsze można ją znaleźć w sklepie), żółtko, musztarda z oliwą i czosnkiem, grzanki i pyszne danie gotowe. Najbardziej lubimy sos: gęsty, aksamitny i aromatyczny, który jest największą zaletą tego dania.
Składniki na jedną dużą porcję:
- mała sałata rzymska lub mieszanka ulubionych - ok. 250-300 g
- 1 surowe żółtko
- 1 łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2-1 ząbek czosnku - drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka sosu worcestershire (można zastąpić octem)
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka startego parmezanu (można pominąć jeśli nie lubicie, lub tak jak my- akurat go nie macie)
- 2 grube kromki chleba (może być też bułka)
- masło do usmażenia grzanek
- Umyte, osuszone i porwane liście sałaty układamy na talerzu.
- Z żółtka, musztardy, oliwy, sosu/octu, czosnku i cytryny robimy sos: wszystko razem łączymy i ubijamy widelcem, aż powstanie gładki sos. Doprawimy solą i pieprzem.
- Chleb kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na patelni, często podrzucając, mieszając, by się nie przypaliły.
- Gdy grzanki będą gotowe, układamy je na sałacie i całość polewamy sosem (i posypujemy parmezanem). Podajemy od razu.
Smacznego!
najlepsza wersja sałatki:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie :)
UsuńUwielbiam tą sałatkę, choć najbardziej lubię ją właśnie z kurczakiem :) Często ją robię wykorzystując kotlety z kurczaka, które zostaną po obiedzie.
OdpowiedzUsuńz kurczakiem też jest świetna, no i jest to dobry sposób na wykorzystanie tego, co zostało z obiadu :)
Usuń