Jeśli jeszcze macie dynię, którą można wykorzystać, zachęcamy do zrobienia z niej musu. Sprawdzi się do racuszków, naleśników czy przy pieczeniu ciast. Poniżej propozycja z korzenną nutą, która sprawdzi się pewnie w zimowe wieczory.
Składniki na kilka małych słoiczków, mniej więcej po ok.150 g
- 1 kg dyni (pokrojonej w kostkę)
- 2 średnie jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
- 1/2- 3/4 szklanki wody
- cukier, sok z cytryny do smaku
- skórka z 1 małej pomarańczy
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2-4 goździki
- 1 opakowanie cukru żelującego (tzw żelfixu, w saszetkach)
- Przygotowanie jest bardzo proste: dynię i jabłka wrzucamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę i gotujemy. Tak długo, aż nie zaczną się rozpadać.
- Następnie dodajemy przyprawy: imbir, skórkę, cynamon i goździki, gotujemy jeszcze z dobre kilkanaście minut.
- Na koniec doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Pozostawiamy do ostudzenia jeśli mamy ochotę zmiksować na gładki mus.
- Dodajemy cukier żelujący i dokładnie mieszamy. Gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcone odwracamy do góry dnem. Po ostudzeniu mus jest gotowy do jedzenia.
zazdroszczę ci tego musiku:) musi byc obłędny!
OdpowiedzUsuń