Przetwory na zimę przygotowane? Dżemy, soki, konfitury, musy? Jeśli macie w swoich spiżarniach mus czy też konfiturę z dyni i chodzi za Wami jesienny deser, ta tarta jest dla Was!
Delikatna i kremowa - dzięki zawartości serka mascarpone. Za chwile królować będą pierniki i cynamon, a póki co czas na dynię z wanilią :)
Składniki na tartę o średnicy ok.26 cm:
- przepis na ciasto znajdziecie tu
przepis na masę serowo-dyniową:
- 250 g serka mascarpone
- ok.100-130 g musu/konfitury z dyni
- 2 jajka
- nasiona z 1 laski wanilii
- cukier do smaku
- jeśli chcecie nadać koloru - kurkuma lub barwnik spożywczy
- Jako pierwsze należy przygotować ciasto - dokładnie wyrobić, schłodzić, a następnie podpiec w formie do tart.
- Żółtka oddzielamy od białek. Serek ubijamy krótko mikserem, następnie dodajemy żółtka, nasiona z jednaj laski wanilii i cukier do smaku. Teraz kolej na mus z dyni - dodajemy go do serka z żółtkami i mieszamy dokładnie - można użyć miksera. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, następnie dodajemy je do masy serowo- dyniowej i delikatnie mieszamy.
- Nadzienie wykładamy na wystudzony spód tarty i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.30-35 minut w temperaturze ok.170 stopni C, aż wierch tarty przestanie być płynny. Studzimy i wstawiamy do lodówki.
- Podajemy solo lub z lodami waniliowymi :)
Smacznego!
wygląda bardzo smacznie:D lubię tarty:)
OdpowiedzUsuńcieszymy się, że przypadła do gustu :) my też bardzo lubimy tarty, często goszczą na naszych talerzach :)
Usuńdziękujemy :)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie! moje smaki, moje klimaty!:)
OdpowiedzUsuńno to mamy bardzo podobne gusta :)
UsuńBardzo apetyczna, ja chwilowo od dyni odpoczywam, bo po działkowych zbiorach na razie mam dość ;)
OdpowiedzUsuńw takim razie, może wykorzystasz nasz przepis jak ochota na dynię wróci :)
UsuńSmakuje naprawde dobrze :)
OdpowiedzUsuńTarta nie może lepiej smakować :)
OdpowiedzUsuń