Ostatnio pisałyśmy o naszych spostrzeżeniach dotyczących czekoladowego ganache. Poza tym, że stanowi świetny krem do makaroników (ale i tortów, babeczek...), po schłodzeniu i uformowaniu otrzymujemy bardzo czekoladowe trufle.
Tym razem zrobiłyśmy dość klasyczną wersję - czekolada i orzechy. Dodając ulubione przyprawy i dodatki, wiórki kokosowe, bakalie czy aromaty, stworzycie własny niepowtarzalny smak.
Składniki na ok 20 sztuk:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklanka kremówki
- dodatki: posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, kakao
- Czekoladę łamiemy na małe kawałki, kremówkę podgrzewamy, aż się zagotuje. Zalewamy czekoladę śmietaną i odstawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy dokładnie, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie masa powinna całkowicie zastygnąć. Łyżeczką (przyda się łyżka do wycinania kulek w owocach) nakładamy porcję masy i formujemy kule - możemy umieścić w środku orzech laskowy, trufle obtaczamy w kakao lub w posiekanych orzechach. Gotowe słodkości odstawiamy w chłodne miejsce.
- Podajemy schłodzone, prosto z lodówki.
Smacznego!
Porywam kilka ;D
OdpowiedzUsuńproszę bardzo i smacznego :)
UsuńWyglądają naprawdę bardzo apetycznie i muszę przyznać, że teraz zjadłabym ich każda ilość. Muszę zajrzeć do mojego ulubionego serwisu kulinarnego https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdzie tak naprawdę robię wszystko z przepisów zawierających czekoladę.
OdpowiedzUsuńPychotki
OdpowiedzUsuń