poniedziałek, 30 stycznia 2012

Pierś z kurczaka faszerowana żurawiną


Jemy dużo drobiu i zwykle w mało wyrafinowanej formie – nie oszukujmy się, panierowana pierś z kurczaka to popularne i bardzo proste danie. Czasami jednak warto coś zmienić, nadać popularnemu mięsu nowy smak. Żurawina świetnie smakuje w połączeniu z drobiem i przyprawami korzennymi, w rezultacie zwykły obiad może okazać się ciekawszy o nowe połączenia smakowe! J

Potrzebujemy:

  • 2 filety z kurczaka (1 starcza dla 2 nie zbyt głodnych osób)
  • suszona żurawina ok. 200-220 g na 2 piersi z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia i wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła


Wykonanie:


Żurawinę zalewamy gorącą wodą, by napęczniała, pozostawiamy na ok.25 minut. Po tym czasie odcedzamy owoce. Filety myjemy, osuszamy. Nacinamy przez najgrubszą część, uważając by nie przeciąć na wylot (!) 
Żurawinę solimy, dodajemy rozpuszczone masło, pieprz i cynamon, dokładnie mieszamy. Faszerujemy mięso wkładając owoce do oporu. Zaszywamy  otwór (przy pomocy igły z dużym okiem i grubszej nici- wtedy mamy pewność, że nic nie wydostanie się na zewnątrz). 
Tak przygotowane filety obsmażamy na patelni do zrumienienia się z obu stron. Następnie mięso przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego z pokrywką. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Pamiętajmy by przed podaniem usunąć nici !

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Uwielbiam mięsa na słodko,będzie niedzielny obiad.Pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również, pewnie jeszcze nie jedna taka propozycja się u nas poajwi :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

      Usuń
  2. Uwielbiam połączenie mięsa i owoców, a z żurawiną jeszcze nie jadłam i przepis na pewno wypróbuję! Tylko po co obsmażać kuczaka? Raz, że dodatkowa robota, dwa, że niezdrowo! Lepiej po prostu upiec, bez uprzedniego obsmażania, w foli do pieczenia lub specjalnym rękawie!Znacznie zdrowiej! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...