czwartek, 26 stycznia 2012

Sałata z łososiem i suszonymi pomidorami

Uwielbiam momenty, kiedy wiadomo, że trzeba będzie podać coś do jedzenia (przychodzą goście, albo nagle wpadają znajomi) i padają znamienne w skutki słowa: „wymyśl coś”. Wyobraźnia wówczas szybko i sprawnie pracuje i wymyślam…
Kolejna barwna propozycja sałaty jest z wędzonym łososiem i powstała właściwie w kilka minut, gdy zadane mi było wymyśleć coś lekkiego na kolację. Połączenie z imbirowo- cytrynowym sosem z czosnkiem, dość niebanalne i świeże daje naprawdę smaczny efekt.

Składniki na duży talerz sałaty (dla ok. 4 osób)

  • 1 główka sałaty lodowej
  • rukola  (według uznania)
  • ok. 150- 200 g wędzonego łososia
  • mini mozzarella (opakowanie)
  • suszone pomidory w oliwie (ok. 1/3 słoika, ale ze względu na charakterystyczny smak ilość zależy od upodobań)
  • świeży, posiekany koperek (pęczek)
  • czarne oliwki bez pestek (filiżanka)

Sos imbirowo-cytrynowy

  • 3-4 łyżki oliwy
  • skórka z ½ cytryny
  • 1-łyżka soku z cytryny
  • ok. 3cm kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
  • pieprz
  • ¼ łyżeczki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki wody
  • ząbek czosnku (rozgnieciony i posiekany)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Cytrynę należy sparzyć, imbir obieramy za pomocą łyżeczki (tak jest najłatwiej), korzeń i skórkę ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Łączymy z oliwą, sokiem, sosem, wodą, miodem. Czosnek siekamy i dodajemy do sosu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut.

1. Sałaty umyć, poszarpać liście na małe kawałki, płaty łososia podzielić na mniejsze   części.
2. Kulki sera odsączyć z zalewy, osuszyć na ręczniku papierowym
3. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki, każdą oliwkę przekroić na pół.
4. Sałaty, ser, łososia i pozostałe składniki fantazyjnie układamy na dużym, płaskim  talerzu, polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego !

Agat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...