sobota, 10 marca 2012

Polędwiczki wieprzowe w sosie teriyaki

Dzisiejszą propozycją na obiad, choć nie tylko, polędwiczki w sosie teriyaki będą się nadawały doskonale. Nazwa sosu teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem dużej ilości cukru w sosie. Główne składniki marynaty to sos sojowy, słodkie wino ryżowe mirin oraz cukier albo miód. Bardzo lubię mięso przygotowane na słodko-ostro i te polędwiczki właśnie takie są. 

Potrzebujemy:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • ząbek czosnku
  • sos teriyaki (np.: Blue Dragon)
  • pieprz, sól
  • masło do smażenia


Proszę pamiętać, że polędwicę należy smażyć na maśle - to właśnie masło podkreśla jej smak. 

Wykonanie:

1. Umyte polędwiczki posypujemy pieprzem i solą oraz posiekanym czosnkiem.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, kiedy już się dobrze nagrzeje smażymy polędwiczki, z każdej strony, aż do zarumienienia.
3. Polędwiczki przecinamy wzdłuż na mniejsze kawałki - swego rodzaju bitki i podsmażamy je jeszcze przez chwilę.
4. Kiedy mięso będzie już gotowe wlewamy na patelnię gotowy sos teriyaki i jeszcze przez chwilę dusimy polędwiczki. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Coś dla mnie, uwielbiam ten sos.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, pycha, pycha! Świetny przepis! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Iza, mi powiedziała, Dawid coś dla Ciebie. Potwierdzam to danie dla mnie.

    Pozdrawiam
    Dawid

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...