wtorek, 27 marca 2012

Strawberry cheesecake, czyli sernik nieco inaczej

Święta Wielkanoce bez sernika? Ciężko to sobie wyobrazić. Sernik może być wykonany w ciekawy sposób, gdyż nie musimy pakować do niego rodzynek i skórki pomarańczowej. Możemy zrobić go na spodzie z ciasteczek digestive a na wierzch położyć dżem truskawkowy oraz piękne czerwone truskawki.

Moi goście pochłaniali ciasto w zawrotnym tempie. Mało brakowało, a nie miałabym czego fotografować... ;) Rozkoszujący się smakiem degustatorzy zgodnie stwierdzili, że sernik jest inny, wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnie. 

Oryginalna nazwa sernika to strawberry cheesecake - oznacza ona nic innego jak truskawkowy sernik. Tak pieczony sernik, tzn na spodzie ciasteczkowym jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii oraz w Irlandii. Innymi często spotykanymi wariacjami są także serniki z wiśniami, jagodami, marakują czy też cytryną. 

Potrzebujemy:
  • 30 dag ciasteczek digestive
  • 120 gram masła
  • pół kostki margaryny
  • 0,5 kg twarogu (trzy razy przekręcony, bądź gotowy z wiaderka)
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka kartoflanki
  • pół szklanki cukru
  • dżem truskawkowy
  • świeże truskawki

Wykonanie:

Spód:
1.Ciaseteczka kruszymy w blenderze na piasek i dodajemy do nich roztopione masło, wszystko mieszamy.
2.Tortownicę wykładamy przygotowaną masą – tzn spod oraz boki, tak do ¾ wysokości. (wszystko zależy od wielkości tortownicy).

Ciasto:
1.Za pomocą miksera ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jedno całe jajko, ucieramy dalej a następnie dodajemy dwa żółtka i wszystko ucieramy na gładką masę.
2.Następnie dodajemy stopniowo twaróg i ucieramy dalej. Kiedy twaróg będzie już dobrze połączony z cukrem, tłuszczem i jajkami, ubijamy dwa białka na sztywno i dodajemy do masy.
3.Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i kartoflankę i przez chwilę wszystko razem mieszamy.
4.Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 45-55 minut. Należy sprawdzać czy ciasto jest wilgotne, jeśli jest to jeszcze przez chwile je suszymy. Jeżeli ciasto zacznie delikatnie pękać to oznacza, że jest już dobre.
5.Rozgrzewamy dżem i miksujemy go na gładką masę. Wylewamy go na wystudzone ciasto, a na wierzchu układamy truskawki.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa wersja sernika :) z chęcią wypróbuję jak truskawki będą już lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że te truskawki był pyszne, ale wiadomo, co polskie to polskie :)

      Usuń
  2. sernik, truskawki... naprawde pyszne polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się , że tak szybko zniknął ten serniczek;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...