wtorek, 13 marca 2012

Tarta z gruszką i gorgonzolą

Jak już wcześniej pisała Iza - zawsze warto mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego. Obecnie w wielu sklepach możemy znaleźć je w lodówkach, a nie zamrażarkach, co znacznie skraca czas przygotowywania ... czegoś pysznego :) Gdy nie wiadomo, co zrobić na obiad czy kolację, tarta na cieście francuskim sprawdzi się świetnie, bo po pierwsze- szybko można ją przygotować, po drugie - nadzienie zależy tylko od naszej inwencji, ochoty na konkretny smak, względnie- zaopatrzenia lodówki. Tak było w przypadku tej tarty. Chwila, moment et voila!

Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 puszka gruszek lub 1-2 świeże owoce obrane ze skórki,
  • 100-150 g chudego parzonego boczku w plastrach,
  • ser gorgonzola - ok 150 g (według uznania),
  • 2 jajka,
  • ok. 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%,
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
  • tłuszcz do wysmarowania formy


  1. Blachę smarujemy tłuszczem, następnie rozkładamy w niej ciasto (formujemy rant), nakłuwamy gęsto widelcem.
  2. Boczek podsmażamy krótko na suchej patelni, odsączamy tłuszcz na papierowym ręczniku. Gruszki (odsączamy z zalewy) kroimy w grube plastry lub dużą kostkę. Ser łamiemy na mniejsze części.
  3. Do miski wbijamy jajka i rozkłócamy je ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  4. Na cieście układamy gruszki, na to mięso i ser, a całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
  5. Pieczemy ok 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 170-180 stopni C, pilnując by nie przypalić wierzchu. Podajemy gorącą (dobrze smakuje też zimna) z ulubioną sałatą.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wow! To musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Macie rację, ciasto francuskie jest niezastąpione kiedy chce się zjeść coś szybkiego i sytego. Pysznie je napakowałyście ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :)
      Wśród naszych znajomych ta opinia także zagościła na dobre :)
      Pozdrawiamy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...