środa, 4 kwietnia 2012

Wielkanocne zające

Mazurki upieczone? Ja w tym roku zrezygnowałam z tego świątecznego wypieku na rzecz zwykłych, kruchych ciastek w klimacie Wielkanocy. Przepis prosty, szybki i  zawsze wychodzi. Wystarczy nadać tylko odpowiedni kształt, udekorować i już!

Składniki:

  • ok. 250-300 g mąki pszennej
  • żółtko
  • 150 g masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub według uznania)
  • szczypta soli

  1. Ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto, wyrabiamy, aż będzie gładkie
    i elastyczne. Owijamy w folie spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki, by odpoczęło.
  2. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm (lub grubiej- wtedy trochę dłużej pieczemy), wycinamy foremką świąteczne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy ok 10-12 minut, do złotego koloru. Ostudzone dekorujemy :)
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Pycha! Mógłby taki zajączek przykicać do mnie na święta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. aj, czy one się do świąt uchowają?
    są takie śliczne, że coś mi się wydaje, iż zostaną pożarte!
    ja bym tam ich nie oszczędzała xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Układając je dziś na talerzu w ogólnodostępnym miejscu, miałam podobne obawy. Najwyżej będę piec jeszcze raz :) szybko się je robi :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. :) cieszymy się że się podobają. Pozdrawiamy !

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...