środa, 2 maja 2012

Chutney z mango

Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty. Na pewno każdy z Was ma swoje ulubione danie z grilla :) Mięso, ryby, warzywa, możliwości jest wiele. Dobrze zamarynowane mięso to podstawa. Ale równie ważne są dodatki, np. sosy. Jednym z naszych ulubionych ostatnio jest szybkie chutney z mango (szybkie, bo bez gotowania). Ten typ gęstego, aromatycznego sosu pochodzi z Indii. Łagodny, pikantny, słodki sos z warzyw lub owoców stanowi świetny dodatek do mięs, ale i dań wegetariańskich. Nasze chutney jest słodko-pikantne i świetnie komponuje się z kurczakiem.

Składniki:

  • 1 bardzo dojrzałe mango
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 2 -4 cm kawałek świeżego imbiru
  • sól, pieprz, kardamon, cukier do smaku
  • papryczka chilli, z pestkami lub bez   (z pestkami będzie bardzo pikantne)
  • szczypta cynamonu
  • szczypiorek 


  1. Mango obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, łączymy z mango. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz szczypiorek.
Smacznego !



2 komentarze:

  1. Wow, pysznie wygląda! Zdecydowanie jutro spróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) warto spróbować! miłego, smacznego grillowania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...