sobota, 30 czerwca 2012

Jajko w koszulce

Kolejny pomysł na późne śniadanie (albo wczesny lunch :) ), na które zwykle możemy pozwolić sobie w weekend. Cała sztuka polega na tym by białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne. Sekretem udanego jajka w koszulce jest bardzo świeże jajko. Poznać je możemy po tym, że po rozbiciu białko ściśle przylega do żółtka. Przygotowanie wcale nie jest trudne, warto spróbować i zjeść pięknie podane śniadanie.



Składniki na 1 porcję:


  • 1 świeże jajko
  • garść mieszanki sałat
  • kapary, papryka, marchew, szczypiorek - według upodobań
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu


  1. W garnku gotujemy ok 1,5 szklanki wody, wlewamy ocet, doprowadzamy do wrzenia.
  2. Sałatę myjemy, osuszamy, mieszamy z warzywami i kaparami. Doprawiamy do smaku.
  3. Jajko wbijamy do filiżanki, łyżką robimy mały wir w wodzie i delikatnie wlewamy jajko. Na wolnym ogniu gotujemy jajko przez ok. 2 minuty. 
  4. Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy na sałacie, posypujemy solą i pieprzem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...