sobota, 16 czerwca 2012

Tort Pavlovej

Wygramy, wygramy!!! Trzymamy kciuki za Biało-Czerwonych :) Kibicujemy, a dziś coś w sam raz na wielki dzień! Tort Pawlowej. Nazwa pochodzi od nazwiska słynnej rosyjskiej tancerki Anny Pavlovej, która zachwycała lekkością tańca i wdziękiem. Legenda głosi, że deser został wymyślony dla uczczenia jej występów w Nowej Zelandii. Podobno Anna dostała tort od zachwyconego nią szefa kuchni hotelu w Wellington w 1926 roku. Niestety nie znamy nazwiska twórcy i badacze uważają, że przepadło ono na wieki.
Beza w Pavlovej nie jest zwykłą bezą. Do białek z cukrem dodaje się odobinę octu, by zapewnić jej gąbczastą strukturę. 

Dziś proponujemy Wam wersję tortu z truskawkami, która pochodzi z Wielkiej Brytanii.
Przy okazji ma nasze narodowe kolory, więc na mecz o wszystko wydaje się jak najbardziej odpowiednia :)


Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 200- 300 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone - można zastąpić kremówką, tak jak jest w oryginale
  • truskawki - dowolna ilość :)


  1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, potem skrobię i ocet.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 24-26 cm. Wykładamy masę, wyrównujemy.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i po 5 minutach zmniejszamy do 120 stopni. Pieczemy ok 1 h, do 1,5. Studzimy.
  4. Po ostudzeniu delikarnie ściągamy papier.
  5. Ubijamy śmietanę na sztywno, łączymy z serkiem mascarpone. Nie musimy dodawać cukru, beza jest bardzo słodka, ale jeżeli chcecie - proszę bardzo :) Na koniec dekorujemy owocami.
Smacznego !



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...