sobota, 7 lipca 2012

Ryba z kokosem i kolendrą

Nie wiem, czy często Wam się to zdarza, ale mi owszem- beznamiętnie przełączam kanały w tv i nagle trafiam na program kulinarny. Oczywiście często zamiast szybko lecieć po coś do pisania (bo a nuż pokażą coś fajnego), oglądam i liczę na to, że zapamiętam,  a raczej zapamiętam, żeby zapisać gdzieć usłyszany przepis. Tak było ostatnio. W jednym z brytyjskich programów, pewna Hinduska przekonywała, że kuchnia indyjska jest łatwa. Czy tak jest, trudno mi do końca ocenić, receptury rodem z Indii rzadko goszczą na moim stole, może to błąd... Na pewno wynika to z tego, że nie można sobie ot tak postanowić - zaraz ugotuje coś orientalnego, nie zawsze mamy wszystkie produkty w lodówce czy spiżarni. Usłyszany i "zobaczony" przepis: ryba z kokosem i kolendrą, został przeze mnie częściowo zapamiętany i dlatego też - zmodifikowany. Zapraszamy na pstrąga z kokosem i kolendrą :)

Składniki na 4 porcję:

  • 4 świeże lub mrożone pstrągi w całości lub inna ryba, np. w filetach
  • pęczek świeżej kolendry
  • skórka i sok z limonki lub cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 kokos starty na wiórki - możemy zastąpić wiórkami koksowymi - ok.6 łyżek
  • dobrej jakości oliwa - ok 1/2 szklanki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3-5 cm kawałek świeżego imbiru startego na tarce o małych oczkach
  • papryczka chilli - suszona lub świeża według smaku
  • masło - ok 1 łyżka na porcję
  • sól, pieprz do smaku


  1. Rybę myjemy osuszamy, nacinamy skórę, odkładamy.
  2. Kolendrę, pietruszkę i czosnek siekamy drobno, miaszamy z sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy oliwę i wiórki kokosowe oraz starty imbir i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  3. Rybę solimy, układamy na folii aluminiowej wysmarowej oliwą, "faszerujemy" rybę kolendrą z dodatkami, obkładamy ją również z wierzchu, kładziemy po 1 łyżce masła na mięsie.
  4. Zawijamy ryby w folię luźno, układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 190 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut, pod koniec pieczenia możemy odchylić folię, by mięso się przypiekło. Podajemy z ulubioną sałatą.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...