środa, 31 października 2012

Pieczony kurczak nadziewany jabłkami

Lubicie kurczaka? A takiego pieczonego w całości, nadziewanego jabłkami z cynamonem, rozmarynem i skórką z pomarańczy? Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji takiego spróbować, polecamy! Idealny na świąteczny obiad, na przykład w większym gronie, doskonały z pieczonymi ziemniakami lub kuskusem z rodzynkami...
Ważny jest świeży kurczak, świeże zioła oraz soczyste, winne i kruche jabłka.


Składniki:
  • świeży kurczak o wadze +/- 1 kg-1,5kg
  • 2-4 łyżki masła
  • jabłka, w zależności od wielkości - ok. 3 średnikch sztuk
  • 1/5 szklanki białego półwytrawnego wina
  • cynamon, przyprawa do piernika - po 1 łyżce lub więcej
  • skórka z jednej dużej pomarańczy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (ok 5-6)
  • sól, pieprz, suszony lub świeży majeranek
  • czarny sezam lub orzechy laskowe - według uznania
  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, w razie potrzeby usuwamy wnętrzności.
  2. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ósemki. Pomarańcze spażamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach lub przy pomocy specjalnego nożyka. Z gałązek rozmarynu odrywamy listki. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, dodajemy sól i pieprz, połowę cymamonu i przyprawy do piernika, orzechy lub sezam. Odstawiamy.
  3. Kurczaka nacieramy masłem i przyprawami - solą, pieprzem, cynamomem, przyprawą do piernika i majerankiem. Solimy wnętrze kurczaka. Nadziewamy jabłkami - ciasno, by wypełnić wnętrze do końca. Zaszywamy lub dokładnie spinamy wykałaczkami, tak aby w trakcie pieczenia jabłkowy farsz nie wydostał się na zewnątrz.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Wkładamy kurczaka, wlewamy wino, zamykamy pokrywką. Jeżeli nie mamy takiego naczynia, możemy przykryć folią aluminiową. W połowie pieczenia odkrywamy kurczaka, by skórka ładnie się zrumieniła. Pieczemy w temperaturze ok. 170-180 stopni C. Musimy obserwować - gdy zauważymy, że wierzch za bardzo się przypieka, zmniejszamy nieco temperaturę. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa: kurczaka o wadze 1kg piecze się mniej więcej 70-80 minut, większego, o wadze 1,5kg - 90-100 minut, jeszcze większe: 100-130 minut. Inna szkoła mówi o tym, że na 1kg przypada 1 godzina pieczenia. Nasz, mniej więcej 1,5 kilogramowy kurczak piekł się ok. 85 minut. Każdy kurczak i każdy piekarnik jest inny :) trzeba obserwować.
  5. Przed podaniem usuwamy wykałaczki lub nici! Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...