Lubicie kurczaka? A takiego pieczonego w całości, nadziewanego jabłkami z cynamonem, rozmarynem i skórką z pomarańczy? Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji takiego spróbować, polecamy! Idealny na świąteczny obiad, na przykład w większym gronie, doskonały z pieczonymi ziemniakami lub kuskusem z rodzynkami...
Ważny jest świeży kurczak, świeże zioła oraz soczyste, winne i kruche jabłka.
Składniki:
- świeży kurczak o wadze +/- 1 kg-1,5kg
- 2-4 łyżki masła
- jabłka, w zależności od wielkości - ok. 3 średnikch sztuk
- 1/5 szklanki białego półwytrawnego wina
- cynamon, przyprawa do piernika - po 1 łyżce lub więcej
- skórka z jednej dużej pomarańczy
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (ok 5-6)
- sól, pieprz, suszony lub świeży majeranek
- czarny sezam lub orzechy laskowe - według uznania
- Kurczaka myjemy, osuszamy, w razie potrzeby usuwamy wnętrzności.
- Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ósemki. Pomarańcze spażamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach lub przy pomocy specjalnego nożyka. Z gałązek rozmarynu odrywamy listki. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, dodajemy sól i pieprz, połowę cymamonu i przyprawy do piernika, orzechy lub sezam. Odstawiamy.
- Kurczaka nacieramy masłem i przyprawami - solą, pieprzem, cynamomem, przyprawą do piernika i majerankiem. Solimy wnętrze kurczaka. Nadziewamy jabłkami - ciasno, by wypełnić wnętrze do końca. Zaszywamy lub dokładnie spinamy wykałaczkami, tak aby w trakcie pieczenia jabłkowy farsz nie wydostał się na zewnątrz.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Wkładamy kurczaka, wlewamy wino, zamykamy pokrywką. Jeżeli nie mamy takiego naczynia, możemy przykryć folią aluminiową. W połowie pieczenia odkrywamy kurczaka, by skórka ładnie się zrumieniła. Pieczemy w temperaturze ok. 170-180 stopni C. Musimy obserwować - gdy zauważymy, że wierzch za bardzo się przypieka, zmniejszamy nieco temperaturę. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa: kurczaka o wadze 1kg piecze się mniej więcej 70-80 minut, większego, o wadze 1,5kg - 90-100 minut, jeszcze większe: 100-130 minut. Inna szkoła mówi o tym, że na 1kg przypada 1 godzina pieczenia. Nasz, mniej więcej 1,5 kilogramowy kurczak piekł się ok. 85 minut. Każdy kurczak i każdy piekarnik jest inny :) trzeba obserwować.
- Przed podaniem usuwamy wykałaczki lub nici! Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz