niedziela, 25 listopada 2012

Brownie

Jak walczyć z jesienną chandrą? Sposobów jest wiele. Z całą pewnością czekolada pod wszelkimi postaciami jest świetna. Czekolada na gorąco, ciasteczka czekoladowe, tabliczka czekolady i ciasto czekoladowe doskonale się sprawdzają. Dziś chcemy Wam polecić mocno czekoladowe, wilgotne brownie. W sumie powinno się ono nazywać "Brownie a'la Łukasz", bo to właśnie od niego otrzymałyśmy ten przepis. Wielokrotnie wypróbowany przez Łukasza wyszedł także nam! 

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 60 g mąki

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek dżemu porzeczkowego


Masło roztapiamy z gorzką czekoladą i zostawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Masę z cukru i żółtek dodajemy po łyżce do masy czekoladowej i dokładnie z sobą łączymy. Dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do przygotowanej masy. Całość przekładamy do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni, tak długo, aż góra zacznie pękać.

Aby zrobić polewę rozpuszczamy czekolady i dodajemy do nich dżem porzeczkowy. Gotowe ciasto polewamy polewą. Smacznego! 






6 komentarzy:

  1. prawdziwa bomba czekoladowa:)
    mmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, prawdziwa, ale czasami są takie jesienne, zimowe dni, że czekolada jest baaardzo potrzebna:)

      Usuń
  2. Kocham brownie :. I zgadzam się, że czekolada zdecydowanie najlepsza jest jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiejsza pogoda zdecydowanie zachęca do zjedzenia czekolady. Pod każdą postacią!

      Usuń
  3. chetnie zrobie, ale prosze mi powiedziec ile czasu ma byc w piekarniku??:) bo ostatnio jak robilam z innego przepisu to zamiast brownie wyszedl mi murzynek...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak długo aż góra zacznie pękać - trzeba pilnować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...