Święta bez śledzi? Cieżko jest mi to sobie wyobrazić... Pyszny chleb, aromatyczna cebula i śledzie, które mają lekko pieprzny smak... W taki sposób, jak Wam prezentujemy, śledzie przygotowuje jedna z naszych mam. A jak wiadomo tradycja, rzecz święta to i przepis wyniesiony z domu idzie dalej z nami w świat ;) Szybka i smaczna przekąska. Równie dobrze smakuje nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Jeżeli ktoś z Was nie przepada
za intensywnym smakiem cebuli, może do śledzi skroić w kosteczkę jabłko, a ono złagodzi ostry smak.
Potrzebujemy:
- 250 g filetów śledziowych (np. matjasy)
- 1-2 cebule (w zależności od upodobań)
- pieprz mielony
- garść kolorowego pieprzu w ziarnach
- dobrej jakości olej
Wykonanie:
1. Śledzie płuczemy w wodzie, aby nie były zbyt słone.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, układamy warstwami: śledzie, sypiemy je pieprzem mielonym, pieprzem w ziarnach i cebulą.
4. Gdy wszystkie warstwy zostaną ułożone całość zalewamy olejem - tyle, aby śledzie zostały zakryte.
Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują dnia nastepnego, kiedy wszystkie składniki się dobrze połączą i przegryzą.
Smacznego!
Smacznego!
pycha! śledzik, to zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuńzwłaszcza w Święta :)
UsuńKlasyka, bez której nie wyobrażam sobie świąt :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Szybko i smacznie :)
Usuńjedne z ulubionych
OdpowiedzUsuńi smak tej cebulki! :)
Usuń