środa, 19 grudnia 2012

Śledź w oleju

Święta bez śledzi? Cieżko jest mi to sobie wyobrazić... Pyszny chleb, aromatyczna cebula i śledzie, które mają lekko pieprzny smak... W taki sposób, jak Wam prezentujemy, śledzie przygotowuje jedna z naszych mam. A jak wiadomo tradycja, rzecz święta to i przepis wyniesiony z domu idzie dalej z nami w świat ;) Szybka i smaczna przekąska. Równie dobrze smakuje nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Jeżeli ktoś z Was nie przepada

za intensywnym smakiem cebuli, może do śledzi skroić w kosteczkę jabłko, a ono złagodzi ostry smak.


Potrzebujemy:
  • 250 g filetów śledziowych (np. matjasy)
  • 1-2 cebule (w zależności od upodobań)
  • pieprz mielony
  • garść kolorowego pieprzu w ziarnach
  • dobrej jakości olej

Wykonanie:
1. Śledzie płuczemy w wodzie, aby nie były zbyt słone.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, układamy warstwami: śledzie, sypiemy je pieprzem mielonym,  pieprzem w ziarnach i cebulą.
4. Gdy wszystkie warstwy zostaną ułożone całość zalewamy olejem - tyle, aby śledzie zostały zakryte.

Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują dnia nastepnego, kiedy wszystkie składniki się dobrze połączą i przegryzą. 
Smacznego!


 

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...