środa, 12 grudnia 2012

Zupa z dyni

Zebrane jesienią dynie, trzeba dobrze przechowywać, aby w chwili gdy tego zapragniemy móc je wyciągnąć i przygotować z nich pyszną zupę! My, wielką dynię otrzymałyśmy od Anki, która ze swoim tatą w pocie czoła dynie pielęgnowała ;). Tłuszcze  zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Warto je jeść, gdyż około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Warto wiedzieć, że kwasy nienasycone są niezbędnym elementem do budowy witaminy D.
Zróbcie zupę i rozkoszujcie się jej smakiem!

Potrzebujemy:
  • średniej wielkości dynia
  • 2 litry bulionu (pierś z kurczaka, duża pietruszka, mały seler, połowa pora, dwie maechewki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
  • dwie duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • 2-3 cm imbiru
  • gałka muszkatołowa (do smaku, ja dałam płaską łyżeczkę)
  • nasiona dyni
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy - sól, pieprz, paryka

Wykonanie:
 
1. Gotujemy bulion. Do wody wrzucamy pierś z kurczaka, solimy. Gdy usuniemy z wody szumy od mięsa, wrzucamy pokrojone w kosteczkę: marchew, seler, pietruszkę oraz por, liść laurowy i ziele angielskie . Robimy wywar, mieso i warzywa muszą być miękkie.
2. Cebulę kroimy w piórka, siekamy czosnek, trzemy imbir i wszystko razem podsmażamy na oliwie, przyprawiamy pieprzem.
3. Dynię kroimy na 4 części. Obieramy ze skóry, usuwamy farfocel z jej wnętrza. Kroimy w większą kostkę i dorzucamy do cebuli, czosnku i imbiru. Całość smażemy jeszcze chwilę, aż dynia lekko zmięknie.
4. Z bulionu wyciągamy mięso, liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy dynia zmięknie - całość miksujemy, doprawiamy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka) i zaciągamy śmietaną.

Zupę podajemy posypaną nasionami dyni. Do zupy można także wkroić mięso z piersi, na którym ugotowaliśmy bulion. Smacznego!

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...