Czasem coś by się zjadło, ale nie dokońca wiadomo co... My mamy tak często. Bywa, że trzeba zrobić coś na szybko, np. sałatkę. To jest właśnie przepis na szybką sałatkę z ryżu, ogórka i paluszków krabowych.
Tym razem do sałatki użyłyśmy ryżu jaśminowego Britta. Po ugotowaniu nadal sypki, nie klei się i idelanie komponuje z pozostałymi składnikami - zwłaszcza rybą i drobiem. Ryż jaśminowy zwany jest "tajskim pachnącym ryżem" - w trakcie gotowania można wyczuć subtelny aromat. Ziarna są smukłe i długie, a także śnieżnobiałe (co w sałatkach akurat ładnie wygląda).
Sałatka sprawdzona na wielu imprezach ! :D
Składniki na sporą miskę sałatki (na ok 4-6 porcji):
- ryż jaśminowy, np. Britta - 3 woreczki
- 1 ogórek szklarniowy lub 4-5 małych gruntowych
- opakowanie paluszków krabowych, czyli ok.200 g - mrożonych lub nie.
- ok. 2 łyżki majonezu
- ok. 2 łyzki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku - można pominąć
- sól, pieprz do smaku
- świeży koperek
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeżeli mamy zamrożone paluszki krabowe, rozmrażamy. Ogórka obieramy ze skóry.
- Paluszki i ogórka kroimy w dość drobną kostkę, łączymy z ryżem.
- Przygotowyjemy sos - mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy posiekany czosnek i koperek.
- Wszystko razem łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Lubię takie nowinki jeśli chodzi o sałatki!! O takiej jeszcze nie słyszałam i chętnie wypróbuje :):):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Zachęcamy! :)
UsuńRobię mocno podobną tylko zamiast ryżu dodaję makaron ryżowy - to nadaje sałatce lekkości :) Ale ryż jaśminowy - to brzmi ciekawie!
OdpowiedzUsuńTrzeba coś zmienić od czasu do czasu ;)
Usuńja również tak jak Ania zamiast ryzu daję makaron ryżowy:) fajny pomysł na małą zamianę:)
OdpowiedzUsuń