czwartek, 13 grudnia 2012

Sałatka z ryżem, ogórkiem i paluszkami krabowymi

Czasem coś by się zjadło, ale nie dokońca wiadomo co... My mamy tak często. Bywa, że trzeba zrobić coś na szybko, np. sałatkę. To jest właśnie przepis na szybką sałatkę z ryżu, ogórka i paluszków krabowych.
Tym razem do sałatki użyłyśmy ryżu jaśminowego Britta. Po ugotowaniu nadal sypki, nie klei się i idelanie komponuje z pozostałymi składnikami - zwłaszcza rybą i drobiem. Ryż jaśminowy zwany jest "tajskim pachnącym ryżem" - w trakcie gotowania można wyczuć subtelny aromat. Ziarna są smukłe i długie, a także śnieżnobiałe (co w sałatkach akurat ładnie wygląda).
Sałatka sprawdzona na wielu imprezach ! :D
 

Składniki na sporą miskę sałatki (na ok 4-6 porcji):

  • ryż jaśminowy, np. Britta - 3 woreczki
  • 1 ogórek szklarniowy lub 4-5 małych gruntowych
  • opakowanie paluszków krabowych, czyli ok.200 g - mrożonych lub nie.
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • ok. 2 łyzki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku - można pominąć
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży koperek

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeżeli mamy zamrożone paluszki krabowe, rozmrażamy. Ogórka obieramy ze skóry.
  2. Paluszki i ogórka kroimy w dość drobną kostkę, łączymy z ryżem.
  3. Przygotowyjemy sos - mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy posiekany czosnek i koperek.
  4. Wszystko razem łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Smacznego!








5 komentarzy:

  1. Lubię takie nowinki jeśli chodzi o sałatki!! O takiej jeszcze nie słyszałam i chętnie wypróbuje :):):)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię mocno podobną tylko zamiast ryżu dodaję makaron ryżowy - to nadaje sałatce lekkości :) Ale ryż jaśminowy - to brzmi ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również tak jak Ania zamiast ryzu daję makaron ryżowy:) fajny pomysł na małą zamianę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...