Były już szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie, teraz przyszła kolej na szaszłyki z krewetkami. Przepis jest również w egzotycznym stylu. Zgrillowane krewetki są miękkie, wcześniej zamarynowane smakują wyśmienicie! Połączenie ich z ananasem i papryką jest rozkoszą dla podniebienia. Tak przygotowane szaszłyki upieczemy bardzo szybko wystarczy, 5-6 minut z każdej strony. Podajcie je z sosem aioli i grzankami.
Składniki (6-7 szaszłyków):
- 250 g krewetek tygrysich
- czerwona papryka
- pół świeżego ananasa
- limonka
- oliwa
- pieprz, sól
- papryka chilli
- ząbek czosnku
- garść posiekanej pietruszki
1.Jeśli musimy, to rozmrażamy krewetki, osuszamy je i nacinamy u góry. Wrzucamy je do miski i dodajemy do nich: 2 łyżki oliwy, sok z połowy limonki, sól, pieprz, szczyptę papryczki chilli oraz posiekany ząbek czosnku i pietruszkę. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
2. Paprykę oraz ananasa kroimy w większą kostkę.
3. Na patyki nadziewamy na przemian paprykę, krewetkę i ananasa. Średnio na szaszłyk wchodzą 3 krewetki.
4. Opiekamy na grillu po około 5-6 minut z każdej strony.
Smacznego!
Mmm, już wyobrażam sobie ich sam oraz zapach! Fajny przepis, gratulacje ;)
OdpowiedzUsuńZauważyłam, że masz na swoim blogu widget z innej strony. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
Pysznie wyglądają! Gdyby tylko ta pogoda była jeszcze do grillowania.
OdpowiedzUsuńNo właśnie...jak zwykle pogoda :)
Usuń