wtorek, 28 maja 2013

Zupa krem z zielonych szparagów


Szparagi zawładnęły naszą kuchnią! Bardzo lubimy zarówno zielone jak i białe. Częściej zajadamy się tymi pierwszymi, gdyż jest z nimi mniej pracy, szybko i łatwo można je przygotować. Szparagi cenione są z uwagi na walory smakowe i lekkostrawność. Ponadto są bardzo zdorwe i niskokaloryczne. Gotowane, na parze, z patelni, w omlecie – możliwości jest wiele! Rozpoczęłyśmy od zupy krem z zielonych szparagów. Delikatna zupa, cudownie kremowa i aromatyczna. Koniecznie spróbujcie!

Składniki: (4 porcje)
  • litr bulionu
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół cebuli
  • 100 ml śmietanki 18%
  • pieprz, sól, słodka papryka
  • odrobina cukru
  • dwie łyżki oliwy
1. Szparagi myjemy, oddzielamy twarde końcówki, wyrzucamy je, a pozostałe części dzielimy na około 3 cm kawałki. Pozostawiamy 6 główek (sparzone przyozdobią zupę) Cebulę kroimy w większą kostkę.
2. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi cebulę, chwilę smażymy – tak około 5 minut.
3. Podgrzewamy bulion i wrzucamy do niego szparagi i cebulę. Całość gotujemy przez około 10 minut.
4. Zestawiamy zupę z gazu, miksujemy całość, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Zaciągamy śmietanką i gotowe.

Podajemy z kilkoma sparzonymi główkami szparagów i posypujemy słodką papryką. Smacznego!
 

 
 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam zupy kremy, a z zielonych szparagów to już w ogóle strzał w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...