sobota, 29 czerwca 2013

Domowe Hamburgery




Sezon grillowy w pełni, podobnie jak moda na hamburgery. Przygotowanie tego dania w domu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Za pomocą odpowiednich dodatków każdy może skomponować swoją niepowtarzalną kanapkę, co na pewno uczyni wieczór ciekawszym. Najważniejsze jest dobre mięso, najlepiej sto procent wołowiny, oraz perfekcyjnie rozgrzany grill. To co? Rozpalamy grille i smażymy hamburgery!



Składniki (nam wyszło ok 7-8 kotletów)


  • +/- 1 kg mięsa wołowego (np. antrykot, rosbef, polędwica)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pierz
  • 1 łyżka oliwy dobrej jakości
  • 1 mała cebula, pokrojona bardzo drobno
  • bułki - ciemne, pełnoziarniste lub zwykłe 
  • pomidor, ogórek, ser, cebula pokrojona w plasterki, sałata, ketchup, musztarda, majonez - według upodobań

  1. Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Następnie dodajemy do niego jajko, musztardę, cebulę oraz sól, pieprz i oliwę, dokładnie mieszamy.
    Z doprawionego mięsa formujemy kotlety grubości mniej więcej 1,5-2 cm, odkładamy na osobny talerz.
  2. Ulubione dodatki, np. pomidora, cebulę, ogórka - kroimy w plasterki. Na rozgrzanym grillu smażymy kotlety, po kilka minut (3-5 minut) z każdej strony, pamiętając by nie piec zbyt długo, bo będą suche. 
  3. W tym samym czasie podpiekamy bułki. Gorące kotlety wkładamy w bułkę posmarowaną już musztardą, z sałatą, pomidorem... i innymi ulubionymi dodatkami. Podajemy od razu.
Smacznego!














6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...