niedziela, 7 lipca 2013

Brownie z wiśniami




Brownie ma być bardzo czekoladowe, ciężkie, lepkie i syte. Dodatkiem są wiśnie, na które sezon właśnie się zaczął. Połączenie czekolady i wiśni to klasyka i mimo, że lato kojarzy się z lekkimi, owocowymi deserami, nie sposób nie wspomnieć o tym połączeniu, zwłaszcza gdy w ogrodzie drzewo ugina się pod ciężarem bordowych, dojrzałych owoców.

Co sądzicie o takim połączeniu? Macie ochotę je wypróbować?



Składniki:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 50 g mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
  • ewentualnie cukier perlisty - do dekoracji

  1. Masło i 1,5 tabliczki czekolady wrzucamy do małego garnka, rozpuszczamy na małym ogniu - do połączenia się składników. Studzimy. Resztę czekolady kroimy drobno.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i ekstrakt z wanilii. Mieszamy - za pomocą miksera włączonego na wolne obroty lub łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i dokładnie łączymy ze sobą składniki.
  3. Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia - tym razem okrągła o średnicy 23 cm, może być też mała kwadratowa o boki +/- 24 cm. Wsypujemy na wierzch wiśnie - dość gęsto, jedna przy drugiej, oraz pozostałą czekoladę pokrojoną dość drobno (możemy posypać też cukrem perlistym).  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 170 stopni C. Pieczemy ok. 25 minut - aż wierzch zacznie pękać. Ważne jest by utrafić w ten moment, gdy ciasto będzie już prawie gotowe, ale dość klejące - lekko niedopieczone. Podajemy ciepłe lub zimne.
Smacznego!











8 komentarzy:

  1. Cudowne...Można się zaślinić ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe, dziękujemy:) i polecamy wypróbować!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) dziękujemy. Tym razem wyszło, nie wyschło w piekarniku.

      Usuń
  3. Ostatnio robiłam klasyczne, to teraz pora na to z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie! wiśnie, maliny, porzeczki, agrest - sezon się zaczyna więc warto pokombinować :)!

      Usuń
  4. Uwielbiam brownie na różne sposoby :). Z swojej strony polecam przygotować brownie z solonym karmelem, który nadaje ciastu specyficzny smak. Karmel i brownie robię wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Jest to jedna z moich ulubionych wersji tego ciasta. Szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...