sobota, 13 lipca 2013

Porzeczkowy "Eton Mess"



Klasyczny Eton Mess to tradycyjnie deser z pokruszoną bezą, bitą śmietaną i truskawkami, ale świetnie smakuje też z innymi letnimi owocami. A że sezon na truskawki już się kończy, postanowiłyśmy wykorzystać to, co teraz najlepsze - czerwone porzeczki! Zasada jest banalnie prosta - kruszymy bezy, mieszamy z owocami, bitą śmietaną i gotowe. Nie ma nic prostszego :)


Składniki na 2 porcje:

  • bezy  - i tu kwestia dyskusyjna ile?  ile kto lubi. Lepsze są własnej roboty, ale sprawdzą się też te ze sklepu, piekarni.
  • ok. 200 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek - bez gałązek

  1. Śmietanę ubijamy na prawie sztywno. Cukier jest zbędny - z bezami i porzeczką będzie akurat.
  2. W wysokiej szklance/pucharku układamy warstwowo pokruszone bezy, owoce i bitą śmietanę - wtedy zanim zaczniemy jeść wszystko mieszamy.  Można też w większym naczyniu wymieszać wszystko razem i dopiero potem przełożyć do pucharków i udekorować.
Smacznego!

Pod zdjęciami znajdziecie przepis na bezy, których użyłyśmy.












Przepis na bezy:
  • 2 białka
  • ok. 130 g cukru pudru,
  • 2 łyzki cukry kryształu - trochę usztywni masę
  • szczypta soli
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywno. Następnie dodajemy cukier - partiami, łyżka po łyżce, cały czas ubijając mikserem. Przygotowujemy piekarnik - 120 stopni C, na blachę wykładamy papier do pieczenia.
  2. Gotową, sztywną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na papier małe porcje, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego zachowując niewielkie odstępy - bezy trochę urosną. Można też wykładać masę łyżeczką.
  3. Pieczemy ok. 30 minut - w zależności od wielkości bez. Im mniejsze tym krócej. Gotowe!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...