niedziela, 11 sierpnia 2013

Owsiane placuszki z owocami



Wiecie co nam się podoba w amerykańskich filmach i serialach - niedzielne brunche. Ludzie siedzą sobie, rozmawiają, piją i jedzą piękne podane późne śniadanie czyli brunch właśnie.
U nas to po prostu - późne śniadanie, na które ma się zwykle czas i ochotę w weekend, kiedy nie ma pośpiechu, jest czas żeby się zastanowić na co tak naprawdę mam ochotę i jak smacznie zacząć dzień. A w niedziele nie powinno być śniadaniowych pomyłek (przecież jutro poniedziałek...)! By je zręcznie ominąć proponujemy Wam nasze placuszki. Zdrowe - z płatkami owsianymi, które dostarczą niezbędnej energii, z owocami, które nie tylko pięknie na plackach wyglądają, ale i wzbogacają ich smak. 
Kochani - podano do stołu!


Składniki na 2 porcje, czyli ok. 8 sztuk


  • 1 małe opakowanie homogenizowanego serka waniliowego, np. Danio
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • +/- 1/2 szklanki płatków owsianych
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • owoce sezonowe: maliny, borówki, jagody, porzeczki
  • miód, syrop klonowy,

  1. Serek łączymy z jajkiem, mąką, płatkami, sodą, wanilią, cukrem i masłem. Mieszamy, aż powstanie gładka i gęsta masa.
  2. Porcje ciasta, mniej więcej po łyżce, smażymy na suchej patelni - zasada taka, jak przy plackach Nigelli - gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przekładamy na drugą stronę. Samo smażenie trwa bardzo krótko, uwaga - placki łatwo przypalić!
  3. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego!




5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...