czwartek, 12 września 2013

Tarta z gruszkami


Gruszki nadal popularne w naszej kuchni. Dzisiaj dla odmiany w postaci tarty. Tarta ta powstała na spodzie, który możecie dowolnie wypełniać słodkim nadzieniem - zapewniamy Was, że zawsze wyjdzie. Przyprawcie gruszki wanilią, cynamonem i skórką z cytryny a Wasze podniebienia będą zadowolone :).


Ciasto:
  • 1 i 3/4  szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
dodatkowo na spód ciasta: 3 łyżki mąki i 1 łyżka cukru

Nadzienie:
  • 6 gruszek
  • 2 łyżki cukru
  • wanilia, cynamon (do smaku)
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • garść płatków migdałów
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, dodajemy pokrojone w małe kostki zimne masło, wodę i wszystko szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy i schładzamy, minimum 30 minut. Gruszki myjemy, pozostawiamy skórkę, kroimy je na 4 części usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę tniemy na 3 paski. Do pokrojonych gruszek dodajemy cukier, sok i skórkę z połowy cytryny, wanilię oraz cynamon. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Mąkę mieszamy z cukrem i wysypujemy na spód ciasta. Układamy gruszki, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 min. w 180 stopniach, aż ciasto z góry się zarumieni. 




2 komentarze:

  1. ale bym zjadła do kawy taką:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, gruszki i migdały to naprawdę cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...