czwartek, 21 listopada 2013

Tarta z dynią na słodko



Przetwory na zimę przygotowane? Dżemy, soki, konfitury, musy? Jeśli macie w swoich spiżarniach mus czy też konfiturę z dyni i chodzi za Wami jesienny deser, ta tarta jest dla Was!
Delikatna i kremowa - dzięki zawartości serka mascarpone. Za chwile królować będą pierniki i cynamon, a póki co czas na dynię z wanilią :)


Składniki na tartę o średnicy ok.26 cm:

 - przepis na ciasto znajdziecie tu

przepis na masę serowo-dyniową:
  • 250 g serka mascarpone
  • ok.100-130 g musu/konfitury z dyni
  • 2 jajka
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • cukier do smaku
  • jeśli chcecie nadać koloru - kurkuma lub barwnik spożywczy

  1. Jako pierwsze należy przygotować ciasto - dokładnie wyrobić, schłodzić, a następnie podpiec w formie do tart. 
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Serek ubijamy krótko mikserem, następnie dodajemy żółtka, nasiona z jednaj laski wanilii i cukier do smaku. Teraz kolej na mus z dyni - dodajemy go do serka z żółtkami i mieszamy dokładnie - można użyć miksera. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, następnie dodajemy je do masy serowo- dyniowej i delikatnie mieszamy.
  3. Nadzienie wykładamy na wystudzony spód tarty i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.30-35 minut w temperaturze ok.170 stopni C, aż wierch tarty przestanie być płynny. Studzimy i wstawiamy do lodówki.
  4. Podajemy solo lub z lodami waniliowymi :)
Smacznego!



9 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:D lubię tarty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszymy się, że przypadła do gustu :) my też bardzo lubimy tarty, często goszczą na naszych talerzach :)

      Usuń
  2. wygląda niesamowicie! moje smaki, moje klimaty!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna, ja chwilowo od dyni odpoczywam, bo po działkowych zbiorach na razie mam dość ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie, może wykorzystasz nasz przepis jak ochota na dynię wróci :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...