wtorek, 19 listopada 2013

Mus z dyni


Jeśli jeszcze macie dynię, którą można wykorzystać, zachęcamy do zrobienia z niej musu. Sprawdzi się do racuszków, naleśników czy przy pieczeniu ciast. Poniżej propozycja z korzenną nutą, która sprawdzi się pewnie w zimowe wieczory.


Składniki na kilka małych słoiczków, mniej więcej po ok.150 g

  • 1 kg dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 2 średnie jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1/2- 3/4 szklanki wody
  • cukier, sok z cytryny do smaku
  • skórka z 1 małej pomarańczy
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2-4 goździki
  • 1 opakowanie cukru żelującego (tzw żelfixu, w saszetkach)
  1. Przygotowanie jest bardzo proste: dynię i jabłka wrzucamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę i gotujemy. Tak długo, aż nie zaczną się rozpadać.
  2. Następnie dodajemy przyprawy: imbir, skórkę, cynamon i goździki, gotujemy jeszcze z dobre kilkanaście minut.
  3. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Pozostawiamy do ostudzenia jeśli mamy ochotę zmiksować na gładki mus.
  4. Dodajemy cukier żelujący i dokładnie mieszamy. Gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcone odwracamy do góry dnem. Po ostudzeniu mus jest gotowy do jedzenia. 






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...