czwartek, 31 października 2013

Krem ze słodkich ziemniaków



Gotowaliście już coś ze słodkich ziemniaków? Nie znajdziemy ich w każdym warzywniaku, raczej w delikatesach. Mają też "delikatesową" cenę. Przepisów na ich wykorzystanie jest wiele, głównie na zagranicznych blogach: smażone, pieczone, gotowane i zapiekane z dodatkami. Jest w czym wybierać. Zachęcone Pinterestem postanowiłyśmy pójść na łatwiznę i zacząć od zupy. W smaku może niektórym przypominać zupę dyniową, ale też nie do końca. Jest dość słodka i gęsta, doprawiona na ostro. Na pewno jest w sam raz na jesienne chłody - świetnie rozgrzewa. No i ten kolor! Jeśli chodzi o słodkie ziemniaki w takim wydaniu, decydowanie- jesteśmy na tak :)

Składniki na ok 8 porcji:
  • 1,5- 2 l buliony warzywnego
  • 1 kg słodkich ziemniaków
  • 1-2 zwykłe małe ziemniaki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • kawałek świeżego imbiru - 2 cm plaster w zupełności wystarczy
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • plastry smażonego boczku - po jednym (minimum :) ) na porcję 
  • śmietana do dekoracji (można pominąć)
  1. Do gotującego się buliony wrzucamy pokrojone w kostkę słodkie i zwykłe ziemniaki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i starty lub posiekany imbir, smażymy krótko, aż cebula lekko się przyrumieni. Łączymy z bulionem i ziemniakami.
  3. Zupę gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Studzimy (ciekawostka: miksowanie gorących potraw tępi ostrza blendera), a następnie miksujemy wszystko na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  4. Podajemy ze smażonym plastrem boczku.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. wygląda pysznie:) takiej zupy jeszcze nie próbowałam, zdecydowanie muszę wypróbować ten pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swego czasu kawałek życia spędziliśmy w Portugalii, a tak prawie tylko słodkie ziemniaki. Matko, jak my wtedy tęskniliśmy za tymi naszymi zwyklakami :) Ale sentyment do słodkich nam pozostał i też czasem się na nie kusimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, sama Portugalia. Smak swieżych krążków kalmarowych z sałatą i cytryną i białe wino w bistro w Porto...
      Długo mieszkaliście w Portugalii?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...