wtorek, 17 grudnia 2013

Czekoladowe trufle z orzechami


Ostatnio pisałyśmy o naszych spostrzeżeniach dotyczących czekoladowego ganache. Poza tym, że stanowi świetny krem do makaroników (ale i tortów, babeczek...), po schłodzeniu i uformowaniu otrzymujemy bardzo czekoladowe trufle.
Tym razem zrobiłyśmy dość klasyczną wersję - czekolada i orzechy. Dodając ulubione przyprawy i dodatki, wiórki kokosowe, bakalie czy aromaty, stworzycie własny niepowtarzalny smak. 


Składniki na ok 20 sztuk:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka kremówki
  •  dodatki: posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, kakao
  1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, kremówkę podgrzewamy, aż się zagotuje. Zalewamy czekoladę śmietaną i odstawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy dokładnie, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Po tym czasie masa powinna całkowicie zastygnąć. Łyżeczką (przyda się łyżka do wycinania kulek w owocach) nakładamy porcję masy i formujemy kule - możemy umieścić w środku orzech laskowy, trufle obtaczamy w kakao lub w posiekanych orzechach. Gotowe słodkości odstawiamy w chłodne miejsce.
  3. Podajemy schłodzone, prosto z lodówki.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...