wtorek, 15 kwietnia 2014

Domowy majonez



Święta Wielkanocne bez majonezu? Nie ma mowy! Zjadane w Wielkanoc jajka z majonezem smakują wyjątkowo, zwłaszcza jeśli majonez zrobiliśmy sami. Przygotowanie majonezu jest banalnie łatwe, zwłaszcza jeśli macie blender. Uwierzcie nam na słowo, jak zasmakujecie w domowym majonezie, często będziecie do niego wracać.

Składniki:
  • 2 całe jajka
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka musztardy (jaką lubicie)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)
Do naszych wersji smakowych 
  • posiekana suszona żurawina
  • posiekana pietruszka
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia. Wprowadzamy blender i na średnich obrotach mieszamy ze sobą wszystko około 30 sek, a następnie podnosimy powoli blender w górę. Możecie jeszcze doprawić do smaku solą / pieprzem, jak lubicie :)

Majonez gotowy! Prawda, że proste? 

Nasz majonez podzieliłyśmy na trzy porcje i zrobiłyśmy różne warianty - czysty, ziołowy z pietruszką i na słodko z żurawiną. 

To jak, zrobicie własny majonez?


2 komentarze:

  1. nie ma jak domowy-najlepszy!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda? Zrobisz raz i powracasz do niego i powracasz... ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...